Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ισπανία: ο νόμος "φίμωτρο" #LeyMordaza


Μόλις μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Ημέρα των εγκρίθηκε στην Ισπανία ο νόμος "φίμωτρο" #LeyMordaza , ο οποίος νομιμοποιεί ουσιαστικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βάσει του νέου νόμου, η παραγωγή και η διανομή εικόνων, όπως αυτή που βλέπουμε, μπορεί να κοστίσουν ένα πρόστιμο των 30.000 €.
Η Ισπανική βουλή ενέκρινε τον περιοριστικό Νόμο για την Ασφάλεια του Πολίτη ή αλλιώς Νόμο Φίμωτρο ο οποίος πηγαίνει τώρα στη Γερουσία για την τελική έγκριση. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός του Λαϊκού Κόμματος (PP) αντιτάχθηκαν στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Γερουσία, έτσι αναμένεται ότι ο νόμος θα περάσει πανηγυρικά.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κείμενο συμπαράστασης στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ

Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ είναι μη γίνω “ποιητής”.
Μην κλειστώ στο δωμάτιο ν' αγναντεύω τη θάλασσα κι απολησμονήσω.

Σε μια εποχή γεμάτη “ποιητές”, γεμάτη φίμωση και επιδεικτική σιωπή των καλλιτεχνών, μπροστά στην κόλαση που διαμόρφωσαν για τους εργαζόμενους οι “σωτήρες” της κυβέρνησης και της ΤΡΟΪΚΑ, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ύψωσαν το ανάστημά τους και μίλησαν.

Τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν δεινοπαθήσει με την απαξίωση του Οργανισμού, την περικοπή της επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 40%, τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων, μισθών και εξαιρεσίμων, την πολιτική που αφήνει άλυτα τα χρόνια προβλήματα του ΚΘΒΕ.

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, σαν κομμάτι της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ειδικά αυτές τις μέρες, με πρόφαση τις γιορτές, τα καταστήματα λειτουργούν τις Κυριακές 14 και 21, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν και την Κυριακή 28.

Το βασικό επιχείρημα είναι πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει για τις γιορτές, γι’ αυτό τα καταστήματα λειτουργούν αυτές τις Κυριακές για «διευκόλυνση». Το ζήτημα είναι πως ο λαός, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, χρόνο έχουν! Λεφτά δεν έχουν για να καταναλώσουν!!!

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου ηθοποιών Κ.Θ.Β.Ε.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ πηγαίνουν, καθημερινά, απλήρωτοι στη δουλειά τους εδώ και 1,5 μήνα, όχι για πρώτη φορά. Με θολό τον ορίζοντα της πληρωμής  κάθε μήνα, με την αγωνία αν το ΚΘΒΕ  θα καταφέρει να παραμείνει ανοιχτό με βάση τα χρόνια προβλήματα και την περικοπή του 40% της επιχορήγησής του.
Κόντρα στη λάσπη και τα ψέμματα που κυκλοφόρησαν σε δελτία τύπου στο ίντερνετ, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μέσα από μαζικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να αγωνιστούν. Να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερούν συλλογικά, ενωμένοι, αποφασισμένοι για το δίκιο τους. Δεν τους τρόμαξε η συκοφάντηση όλων όσων βρίσκονται απέναντί τους. Οργάνωσαν τον αγώνα τους και αποφάσισαν να κοινοποιήσουν στην πόλη την αλήθεια έτσι όπως τη βιώνουν καθημερινά.