Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


Η 28η Απρίλη είναι η μέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά και την Πρωτομαγιά που έρχεται σε δύο μέρες έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό μου.
Έρχονται οι μετανάστες συμπατριώτες μου που χύσανε τον ιδρώτα και το αίμα τους στα εργοστάσια και τα ορυχεία της Κεντρικής Ευρώπης, στους σιδηρόδρομους και τα μεγάλα έργα της Αμερικής στην αρχή του περασμένου αιώνα. Σκέφτομαι τους μετανάστες της πατρίδας μου που θάφτηκαν στα Ολυμπιακά Έργα της 12 χρόνια πριν. Σκέφτομαι τους Τούρκους μεταλλωρύχους που θάφτηκαν στα ορυχεία. Τους εργάτες της ΔΕΗ που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τους λιμενεργάτες και τόσους άλλους στη χώρα μου. Τα μικρά παιδάκια που δουλεύουν και τραυματίζουν τις ψυχές τους στα κλωστοϋφαντουργεία της Ασίας. Τα 270.000.000 (με βάση επίσημα στοιχεία πάντα) εργατικά ατυχήματα και τους 2.000.000 θανάτους ετησίως. Τα αμέτρητα άψυχα σώματα που δεν σχόλασαν ποτέ από την τελευταία τους βάρδια, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους άντρες και τις μανάδες, που δεν επέστρεψε ποτέ από εκείνη τη βάρδια ο άνθρωπός τους. Τα ακόμα περισσότερα ακρωτηριασμένα δάχτυλα, σπασμένα χέρια, τσακισμένες σπονδυλικές στήλες που σημάδεψαν τους εργάτες όλου του κόσμου.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Διαμαρτυρία για την Κυριακάτικη Αργία

   

  Παρέμβαση πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής, 5 του Απρίλη, η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων. Με πανό και προκήρυξη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από την κεντρική είσοδο του Εμπορικού κέντρου Carrefour Μακεδονία στην Πυλαία.Στόχος ήταν η ανάδειξη του ζητήματος της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Καμιά υπαναχώρηση από το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία!

Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, σαν κομμάτι της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων, με πρόφαση τις γιορτές.
Το βασικό επιχείρημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει για τις γιορτές, γι’ αυτό τα καταστήματα λειτουργούν για «διευκόλυνση». Το ζήτημα είναι πως ο λαός, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, χρόνο έχουν! Λεφτά δεν έχουν για να καταναλώσουν!