Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Οδοιπορικό στα βήματα του Μάη του '36 (βίντεο)

To βίντεο από το οδοιπορικό, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μάη από την Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στα πλαίσια του 2ημερου εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον ματωμένο Εργατικό Μάη του 1936.
Την παρουσίαση έκαναν ο Δημήτρης Παυλίδης και ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ανταπόκριση από το οδοιπορικό για τον Μάη του '36

Μάης '36 - Κάθε γωνιά και μια κηλίδα αίματος. Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη

Δίπλα στην Παναγία των Χαλκέων κοντά στο σημείο που υπήρχαν τα γραφεία του Ταμείου Ασφαλίσεως Καπνεργατών, σημείο κατάληξης πολλών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών του καπνεργατικού κινήματος της πόλης από το 1925 και μετά. Στην αγορά Βλάλη στο Καπάνι, στην αλευραγορά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, σημείο συγκρούσεων της αστυνομίας με τους απεργούς τσαγκαράδες, εκεί που καταγράφτηκε ο πρώτος σοβαρά τραυματίας απεργός. Αναφορά στο κίνημα των υφαντουργίνων, στους αγώνες των εργατριών και εργατών στην Υφανέτ και στο υφαντουργείο Τσίτση. Επίσης στην δράση της ΕΕΕ και των παρακρατικών φασιστών.

Ύστερα στην διασταύρωση της Βαλαωρίτου με την Συγγρού, κάτω από την Εγνατία, εκεί που έπεσε ο Ιντο Σενόρ, ο 22χρονος Εβραίος επινικελωτής απεργός. Αναφορά στην ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, στον ρόλο της στο εργατικό κίνημα αλλά και στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Από εκεί στην συμβολή της Εγνατίας με την Αντιγονιδών στην γωνία που πυροβολήθηκε η Αναστασία Καρανικόλα, καπνεργάτρια, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ.

Ανταπόκριση από την εκδήλωση για τον Μάη του ‘36

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/5 στο στέκι σφεντόνα η συζήτηση «Ανιχνεύοντας δρόμους αντίστασης στη σύγχρονη βαρβαρότητα». Πρόκειται για το πρώτο μέρος του 2ημέρου εκδηλώσεων που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον Μάη του ’36, στο οποίο παραβρέθηκαν αρκετοί νεολαίοι αλλά και μεγαλύτεροι εργαζόμενοι και άνεργοι.

Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας εργαζόμενη μουσικός, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και συνδέοντάς το με τα σημερινά δεδομένα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο εργαζόμενος στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» μεταφέροντας τις πολύ χρήσιμες εμπειρίες του από το αγώνα τους, αναδεικνύοντας τόσο τις δυνατότητες των εργαζόμενων, όταν αυτοί οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καθώς όμως και τα εμπόδια, που καλούνται σήμερα η εργατική τάξη και όλος ο εργαζόμενος λαός να ξεπεράσουν, για την οικοδόμηση ενός ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τέλος, στο πάνελ παραβρέθηκε και ιδιωτική υπάλληλος από τα Γιάννενα, που ανέδειξε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τομέα οι νέοι εργαζόμενοι, τις νέες εργασιακές συνθήκες και ιδιαίτερα την πολυδιάσπαση των νέων εργαζομένων σε πολλές υποκατηγορίες, βάζοντας από την πλευρά του συστήματος διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Διήμερο εκδηλώσεων (14-15/5) για τα 80 χρόνια από το Μάη του '36

Η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τον εργατικό Μάη με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον ιστορικό Μάη του '36.


Το Σάββατο 14/5 στις 19:00 στο στέκι σφεντόνα (Μακρυγιάννη 17) συζητάμε "ανιχνεύοντας δρόμους αντίστασης στη σύγχρονη βαρβαρότητα".

Εισηγούνται:
  • Εργαζόμενη μουσικός, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας
  • Εργαζόμενος στη γαλακτοβιομηχανία "Ροδόπη" της Ξάνθης
  • Ιδιωτική υπάλληλος στα Γιάννενα

Την Κυριακή 15/5 στις 11:00 συναντιόμαστε στη διασταύρωση Εγνατίας και Αγίας Σοφίας και πραγματοποιούμε ιστορικό οδοιπορικό "στα βήματα της Εξέγερσης και της Θυσίας"