Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Απολύσεις στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ φροντιστήριο Θεσσαλονίκης


Σε απόλυση προχώρησε η εργοδοσία των φροντιστηρίων «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ» Θεσσαλονίκης του εργαζόμενου Βασίλη Τσιράκη, μετά από 25 χρόνια δουλειάς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων τα 3 τελευταία χρόνια στα εν λόγω φροντιστήρια. 
Ο ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων  Άρης Τεμεκενίδης, που ας σημειωθεί είναι γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία ιδιοκτητών φροντιστηρίων), προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
O Βασίλης Τσιράκης όντας μέλος του Σωματείου εργαζομένων στα φροντιστήρια ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Σ.Ε.Φ.Ι.Ε), είχε αντιδράσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς μαζί με το Σωματείο και άλλους εργαζόμενους, μέσα και από την προσπάθεια δημιουργίας Επιτροπής αγώνα στο φροντιστήριο, ενάντια στην αναγγελθείσα από τον εργοδότη μείωση των ήδη εξαθλιωμένων ωρομισθίων,  με αφορμή την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μετά την εξέλιξη αυτή η εργοδοσία προχώρησε τις επόμενες ημέρες σε ανάκληση(!) των ήδη δοθέντων ωρών στον εργαζόμενο, ενώ μετά από παρέμβαση του ΔΣ του Σωματείου στο φροντιστήριο και συνάντηση με τον εργοδότη, αυτός υποσχέθηκε αφενός την επιστροφή των ήδη δοθέντων διδακτικών ωρών στον εργαζόμενο και αφετέρου την συμπλήρωση των ωρών στον ίδιο και σε άλλους εργαζόμενους, με βάση τις ώρες που είχαν την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. (Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε την περασμένη χρονιά ωράριο 17 ωρών την εβδομάδα).
Αντί γι αυτό όμως ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου Άρης Τεμεκενίδης  όχι μόνο δεν επανέφερε στον εργαζόμενο τις ήδη δοθείσες διδακτικές ώρες, αλλά προχώρησε απροκάλυπτα στην απόλυσή του, ένα μόλις μήνα μετά την πρόληψη του στο φροντιστήριο και μάλιστα την επέδωσε με δικαστικό κλητήρα, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε με τον εργαζόμενο μετά από προτροπή της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι ο συγκεκριμένος εργοδότης είχε προχωρήσει σε απόλυση άλλων τεσσάρων εργαζομένων στο «Ανατολικό» με την μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασης τους.
Ανακοίνωση – Καταγγελία για τις εξελίξεις στο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ», αλλά και στα φροντιστήρια «ΒΑΚΑΛΗ» και «ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ» εξέδωσε  το Δ.Σ του Σ.Ε.Φ.Ι.Ε Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «…Η εργοδοσία, κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, αποφάσισε να μετακυλήσει ξανά την μείωση των κερδών της στις πλάτες των εργαζόμενων, προχωρώντας σε μειώσεις ωρομισθίων, ωρών αλλά και  απολύσεων» και ότι «…Ο ΣΕΦΙΕ είναι αποφασισμένος να μην το αφήσει να περάσει. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό και οργάνωση παντού». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΦΙΕ:
«Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, σε συνδυασμό με όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα, έχουν δώσει το δικαίωμα στην εργοδοσία των φροντιστηρίων να ξεπεράσει κάθε όριο ασυδοσίας. Οι συνθήκες εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, οδηγούν το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων να ζουν αρκετά κάτω, ακόμη και από τα όρια της φτώχειας. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η εργοδοσία, κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, αποφάσισε να μετακυλήσει ξανά τη μείωση των κερδών της στις πλάτες των εργαζόμενων, προχωρώντας σε μειώσεις ωρομισθίων, ωρών αλλά και απολύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες συναδέλφων, το σωματείο μας έκανε παρεμβάσεις στα παρακάτω φροντιστήρια:
Φροντιστήριο Βακάλης: Το παραπάνω φροντιστήριο μείωσε καθολικά τους μισθούς των συναδέλφων κατά 10%. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΣΕΦΙΕ, υπήρξε δέσμευση για επανεξέταση του ζητήματος μόλις οριστικοποιηθεί το θέμα με το ΦΠΑ.
Φροντιστήριο Μπαχαράκης: Το εν λόγω φροντιστήριο, όχι μόνο πραγματοποίησε μειώσεις μισθών κατά 20%, αλλά και μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων κατανέμοντάς τες άνισα. Συγχρόνως, απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους -αφού ουσιαστικά δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις.
Φροντιστήριο Ανατολικό: Το τελευταίο μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων και παράλληλα, προχώρησε σε άνιση κατανομή των ωρών. Τέλος, το συγκεκριμένο φροντιστήριο προέβη σε απόλυση τουλάχιστον πέντε εργαζομένων.
Ο ΣΕΦΙΕ είναι αποφασισμένος να μην το αφήσει να περάσει. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό και οργάνωση παντού.
Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά, ότι μόνο ο δρόμος του οργανωμένου και μαζικού αγώνα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως η εργοδοσία κρατά κοινή και συνολική γραμμή τσακίσματος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έτσι και εμείς οφείλουμε συλλογικά και οργανωμένα να αντισταθούμε στις τακτικές τους. Με τον αγώνα μας, να μην τους αφήσουμε να περάσουν τα μέτρα τους. Άλλωστε, τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας τους, ο εργαζόμενος δεν είδε καμία αύξηση απολαβών. Τώρα όμως, τον καλούν να πληρώσει! Ετοιμαζόμαστε λοιπόν, για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δεν υπάρχει ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.
Πρέπει λοιπόν:
1. Να οργανωθούμε όλοι στο σωματείο.
2. Να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε φροντιστήριο.
3. Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιαδήποτε τρόπο, είτε με μείωση ωρών είτε με μείωση ωρομισθίου.
4. Να υπογράφουμε συμβάσεις στο πνεύμα της ΣΣΕ και όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων, με απαράδεκτους και παράνομους όρους.
5. Να παλέψουμε, προκειμένου συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στα καλοκαιρινά τμήματα να επαναπροσληφθούν στην αρχή της νέας χρονιάς τουλάχιστον με τις περσινές τους αποδοχές.
6. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα, ώστε να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.
7. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων.»
 
 
Αναδημοσίεσυση απο τις  Αντιγειτονίες
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου