Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Περίθαλψη: από δικαίωμα μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση


θα τους το επιτρέψουμε;

Η διάλυση του ΕΟΠΠΥ και η αντικατάστασή του από έναν νέο φορέα, το ΠΕΔΥ, ο οποίος δε θα είναι πάροχος αλλά αγοραστής υπηρεσιών υγείας, από τις 20 Μαρτίου θα είναι γεγονός. Και αναρωτιέται κανείς αυτό είναι καλό ή κακό για την υγεία του κόσμου;

Όχι μόνο είναι κακό, αλλά θα αποδειχθεί εφιαλτικό, γιατί παρά τα όσα αποπροσανατολιστικά ακούγονται καθημερινά δια στόματος του υπουργού και των προπαγανδιστών της κυβερνητικής πολιτικής, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι πλέον ο φορέας αυτός δε θα υποχρεούται να καλύπτει δωρεάν τους ασφαλισμένους για οτιδήποτε χρειαστούν όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλά θα προσφέρει συγκεκριμένα «πακέτα» που θα καλύπτουν ένα καθορισμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, εξετάσεων, κτλ. Αν ένας ασθενής λοιπόν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του. Και αν αυτό το παραπάνω είναι ένα ράμμα σε ένα κομμένο χέρι,  μικρό το κακό. Αλλά αν είναι ένα χειρουργείο ή μια νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας που το κόστος ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό!




Από την άλλη σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες που προσφέρουν πακέτα ιατρικών πράξεων, γεγονός που δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την πρόθεση παράδοσης των υπηρεσιών υγείας στα αδίστακτα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η περίθαλψη επομένως, από καθολικό αυτονόητο δικαίωμα που βασίζεται στην αλληλεγγύη ανθρώπου από άνθρωπο, μετατρέπεται σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται σε ειδικές προσφορές «ιδιωτικές ή δημόσιες». Και όποιος ζήσει, έζησε.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι η είσοδος στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ θα κοστίζει 5 ευρώ, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για δωρεάν περίθαλψη. Επομένως, οι ασφαλισμένοι θα έχουν το “δικαίωμα” να επιλέξουν αν θα πληρώσουν το ΠΕΔΥ ή κάποιον ιδιώτη γιατρό.

Και στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε
·       την αύξηση της συμμετοχής στο φάρμακο στο 25%, από την μέχρι σήμερα μειωμένη ή και μηδενική, που σημαίνει εκατοντάδες ευρώ το μήνα για αρκετούς ασθενείς  (π.χ. για τους  χρόνια πάσχοντες),
·        το 1 ευρώ επιπλέον σε κάθε συνταγή, στην οποία μπορούν να γραφούν έως 3 το πολύ φάρμακα
·       την κάλυψη μόνο των γενόσημων από το ταμείο,
·       καθώς και το ότι μια  σειρά φάρμακα έχουν βγει από τη λίστα και τα πληρώνουμε εξ’ ολοκλήρου μόνοι μας, το κόστος για την υγεία μας όλο και ανεβαίνει.
·        Το 5ευρω στα Τακτικά ραντεβού που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια και το 25ευρω για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο  που το πήραν πίσω λόγω και της κατακραυγής του κόσμου, αλλά είναι έτοιμοι να το επαναφέρουν μόλις καταλαγιάσει το κλίμα
·       το γεγονός ότι σε νομούς, όπως της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, άρα και με το ΠΕΔΥ(π.χ. ούτε ένας παιδίατρος)
·       την αναμονή στις γενικές εφημερίες που μπορεί να φτάνει και τις 8-10 ώρες, δεδομένου ότι μετά το πρώτο κύμα κλεσίματος νοσοκομείων, υπάρχουν κάποια( Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου) που καλούνται να εφημερεύσουν μόνα για ολόκληρη την πόλη
·       την αδυναμία χορήγησης ή τη χορήγηση σε μικρότερες δόσεις φαρμάκων σε βαρέος ή χρόνιους πάσχοντες, όπως αυτοί με ηπατίτιδα, λόγω μειωμένων προϋπολογισμών, όπως καταγγέλεται από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας».

Και αν όλα αυτά θα ισχύσουν ή ισχύουν  για τους ασφαλισμένους, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται με τους ανασφάλιστους οι οποίοι σημειωτέον είναι  πάνω από 3.000.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (δηλαδή σχεδόν 1 στους 3).

Οι ανασφάλιστοι είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την περίθαλψη. Για οτιδήποτε χρειαστούν θα πρέπει να πληρώσουν. Φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις, νοσηλεία, χειρουργεία κτλ. Και επειδή πολλές φορές οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για να ρίξουμε μια ματιά:

1) Φυσιολογικός τοκετός 650 ευρώ
2) Καισαρική τομή  1000 ευρώ
3) Λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής (χολοκυστεκτομή) 1000 ευρώ, ανοιχτή 1500 ευρώ
4) τοποθέτηση βηματοδότη 2800 ευρώ
5) αποκατάσταση καταγμάτων με λάμες και διάφορα άλλα υλικά από 700 μέχρι 1100 ευρώ

Αυτές είναι από τις πλέον φθηνές επεμβάσεις γιατί υπάρχουν και οι πιο ακριβές  π.χ. αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας 5600 ευρώ και να μην αναφέρουμε για πολλές άλλες που το κόστος φτάνει τις 20.000 ευρώ.
Αυτά όλα τα ποσά που αναφέραμε πρέπει ένας ανασφάλιστος να τα πληρώσει από την τσέπη του, συν όλα όσα θα έχει πληρώσει μέχρι να φτάσει στο χειρουργείο!
    Αυτά τα υπέρογκα ποσά  κλήθηκαν να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι από τότε που εφαρμόστηκαν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (ΚΕΝ) που ισχύουν τα τελευταία χρόνια. Τα ΚΕΝ ήταν ένα  δώρο που έκαναν οι τελευταίοι υπουργοί στο ιδιωτικό κεφαλαίο μιας και ενιαιοποιήθηκαν τα νοσήλεια στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα προς τα πάνω φυσικά, ενώ με αυτόν τον τρόπο  κατασπατάλησαν και  τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία υπερχρεώνοντάς τα με αυτά τα υπέρογκα ποσά.

   Έτσι λοιπόν σήμερα που το υπουργείο, με εντολές της τρόικα και του ΔΝΤ, θέλει να διαλύσει οτιδήποτε έχει απομείνει σε δωρεάν περίθαλψη, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στις περικοπές των παροχών υγείας, ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενάντια στις απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενάντια στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ σαν παρόχου υπηρεσιών υγείας.

Είναι κυριολεκτικά ανάγκη ζωής να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις.  Οι δωρεάν παροχές στην περίθαλψη είναι κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζόμενων και  λαϊκού κινήματος. Ό,τι κατακτήθηκε χθες με αγώνες, σήμερα προσπαθούν να το πάρουν πίσω. Με αγώνες θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε ξανά.

 Να δημιουργήσουμε επιτροπές στους χώρους εργασίας αλλά και σε κάθε γειτονιά, να αντισταθούμε στη λαίλαπα που βιώνουμε.

 Να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην περίθαλψη, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι μαζί, κάτω από ένα κοινό αίτημα:

·    ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χωρίς προϋποθέσεις.
·    Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει!
·  Όχι στα κλεισίματα των πολυιατρείων, όχι στις απολύσεις του προσωπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου