Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Με το αίμα των εργατών βγαίνουνε τα κέρδη των καπιταλιστών


Πιθανά θα διάβασες ή θα άκουσες για το ατύχημα που συνέβη στην υπό συντήρηση δεξαμενή των διυλιστηρίων Ασπροπύργου την Παρασκευή 8 Μαΐου. Ένα ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά έξι εργαζόμενοι, με τον ένα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια απεργήσανε σαν μια πρώτη απάντηση τη μέρα του ατυχήματος και τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Πιθανά θα άκουσες και λίγο διάστημα πριν για το νεκρό εργάτη της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Ίσως περνά από το μυαλό σου ότι σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα και πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Ίσως θα έχεις φέρει σαν εικόνα στη σκέψη σου τους μετανάστες συμπατριώτες μας που χύσανε τον ιδρώτα τους στα ορυχεία της κεντρικής Ευρώπης και στα μεγάλα έργα της Αμερικής στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τους μετανάστες που θάφτηκαν στα ολυμπιακά έργα στην πατρίδα μας 12 χρόνια πίσω. Τους Τούρκους μεταλλωρύχους που καταπλακώθηκαν πέρυσι, τους εργάτες της ΔΕΗ. Τα μικρά παιδιά που δουλεύουν και τραυματίζουν τις ψυχές τους στις κλωστοϋφαντουργίες και τις βιομηχανίες ρούχων της Ασίας.
Τα αμέτρητα άψυχα σώματα που δεν σχόλασαν ποτέ από την τελευταία τους, βάρδια, τις γυναίκες, τους άντρες και τις μανάδες, που δεν επέστρεψε ποτέ από εκείνη τη βάρδια ο άνθρωπος τους. Τα ακόμα περισσότερα ακρωτηριασμένα δάχτυλα, σπασμένα χέρια, τσακισμένες σπονδυλικές στήλες που σημάδεψαν τους εργάτες του κόσμου.

Το θλιβερό γεγονός πρέπει να γίνει λόγος να φέρουμε όλα αυτά στο μυαλό μας. Να δούμε ότι η φύση του καπιταλισμού αποτελεί τον φυσικό και ηθικό αυτουργό αυτών των εγκλημάτων. Που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητα των εργατών. Αναγκάζει τους εργάτες να δουλεύουν σε έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα πόστα με άθλιες συνθήκες, σε εξαντλητικά ωράρια, δίχως μέτρα ασφαλείας και με ελλείψεις στις απαραίτητες υποδομές. Κάνουν το μεροκάματο ένα ρίσκο για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Όχι λοιπόν! Δεν θέλουμε να ζούμε και να δουλεύουμε σε αυτό τον κόσμο. Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα, με όρους που δεν θα μας τσακίζουν, αλλά θα μας επιτρέπουν να ζούμε. Να ζούμε με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, με υγεία και ασφάλεια.

Είμαστε στο πλευρό του εργατικού κινήματος διεκδικώντας:

·         Συνθήκες δουλειάς, με ρυθμούς, ωράρια και μέτρα ασφάλειας που δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών
·         Να καταδικαστούν οι ένοχοι του εργατικού ατυχήματος στα Ελληνικά Πετρέλαια
·         Να αποζημιωθούν οι τραυματίες και να καλυφθούν τα έξοδα της θεραπείας από την εταιρεία, γνωρίζοντας ότι κανένα ποσό δεν είναι δυνατό να αποζημιώσει ένα ατύχημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου