Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μαύρη Παρασκευή


Κυριολεκτικά «μαύρη» ήταν η Παρασκευή 25/11, που μας πέρασε! Μαύρη για τους εργαζόμενους, κοροϊδία για τους καταναλωτές και κερδοφόρα για τα αφεντικά!
Δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκυρία στην οποία αποφάσισαν οι μεγαλύτερες εταιρίες λιανεμπορίου στη χώρα, να προωθήσουν αυτή την «παράδοση» του Αμερικάνικου καπιταλιστικού παράδεισου. Η φτώχεια και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του λαού μας, τις οδηγεί σε νέες μεθόδους και πρακτικές κερδοφορίας, που χαρακτηρίζονται από το μεγαλύτερο ξεζούμισα των εργαζομένων και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. Έτσι ήρθε να προστεθεί στις προσπάθειες «τόνωσης» της αγοράς και η μαύρη Παρασκευή, που προωθήθηκε από κανάλια, διαδικτυακά μέσα και λοιπά όργανα προπαγάνδας του συστήματος. Το αποτέλεσμα, αλλόφρονες καταναλωτές να σπρώχνονται, κατά τα Αμερικάνικα πρότυπα, για να προλάβουν τις προσφορές πριν εξαντληθούν. Εργαζόμενοι να δουλεύουν σε υπερεξαντλητικούς ρυθμούς, για ένα ξεροκόμματο και ο τζίρος των μεγάλων εταιριών που συμμετείχαν να σπάει ρεκόρ.

Ούτε κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις απάτες που έγιναν αυτές τις μέρες. Για τις αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πριν τις εκπτώσεις, για να φαίνονται οι εκπτώσεις μεγαλύτερες. Για το ότι κάθε μικροέκπτωση που ισχύει μέρες τώρα, ονομάστηκε black Friday για να αποπροσανατολίζει. Για τα προϊόντα στοκ, που προωθήθηκαν σαν καινούρια σε μεγαλύτερες τιμές. Ούτε κουβέντα για την χαμένη αξιοπρέπεια μιας γενιάς ( η συμμετοχή ήταν συντριπτικά από νεολαία), που στριμώχνεται και σπρώχνεται μπροστά σε ένα καταναλωτικό όργιο, με μόνο γνώμονα τον ατομισμό. Για την προώθηση της ανθρωποφαγίας και του ανταγωνισμού, μιας και τα προϊόντα σε προσφορά ήταν πολύ συγκεκριμένα. Ούτε κουβέντα για τους νεκρούς στις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια και τους 2 ακόμα πουπροστέθηκαν φέτος. Και πόσο μάλλον, δεν ειπώθηκε τίποτα για τους εργαζόμενους που καλέστηκαν να διαχειριστούν αυτό το χάος, να τσακιστούν από τον φόρτο εργασίας, αντιμετωπίζοντας έναν πραγματικό εφιάλτη. Τίποτα για το ότι δεν θα πάρουν μέρος στην μοιρασιά από την αύξηση του τζίρου, που επί της ουσίας τους ανήκει.
Η μόνη άποψη που ακούγεται από παντού, σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία είναι ότι πρέπει να τονωθεί η αγορά, να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, να έρθει η ανάπτυξη. Προσπαθούν όμως να συσκοτίσουν το πώς. Μέσα από την καταλήστευση του λαού και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Μέσα από απάτες σαν τη Μαύρη Παρασκευή, που τις πετάνε σαν τυράκι στη φάκα, ντύνοντάς τες με ωραία λόγια, για να προωθήσουν το σκοπό τους και να αλλοιώσουν τις συνειδήσεις του λαού.
Η νεολαία και ο εργαζόμενος λαός πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτό και κάθε πανηγύρι που στήνει η αστική τάξη. Να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και όχι να περιμένουν τις εκπτωτικές ελεημοσύνες του κάθε εμπόρου. Να οργανωθούν στα σωματεία, στις γειτονιές, στους εργασιακούς τους χώρους και να αγωνιστούν συλλογικά για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου