Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Να υποστηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΕ»!


Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας μη γνωρίζοντας πότε και αν θα πληρωθούν.  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη) της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ στη βόρεια Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σταμάτησε να καταβάλλει μισθούς από τον Φεβρουάριο του 2016, τα ράφια έμεινα άδεια και από εκεί και πέρα ξεκινά το καθεστώς ομηρίας των 1400 εργαζομένων, οι οποίοι μέσω του πανελλαδικού τους σωματείου έθεσαν εξ’ αρχής τον στόχο να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα δεδουλευμένα τους, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Αύγουστο του 2016 με την οικονομική τους κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη καθώς τα έξοδα τους τρέχουν. Από μεριάς της εργοδοσίας της «Καρυπίδης ΑΕ»  φαίνεται να υπάρχει σχέδιο μεταβίβασης της εταιρείας στη «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» και συνέχισης της λειτουργίας της με εφαρμογή απολύσεων, μείωσης των μισθών κατά 20% και καταβολής του 50% των δεδουλευμένων. Το υπουργείο εργασίας σε όλη αυτήν την περίοδο διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα βρεθεί κάποια λύση χωρίς όμως να κάνει κάτι ουσιαστικό, πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δηλώνει ψευδή στοιχεία για το ύψος των χρεών της και δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.




Είναι δεδομένο ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά οι εργοδοσίες μεγάλων ομίλων (πχ Μαρινόπουλος) θα προχωρούν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων τους για να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κέρδος. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ή και σε περιπτώσεις πτώχευσης (πχ Φωκάς) οι εργαζόμενοι μένουν για μήνες (έως και χρόνια) απλήρωτοι και μπλέκονται σε έναν ατελείωτο κύκλο υποσχέσεων από τους διάφορους φορείς και εργοδοσίες. Η συνολική εικόνα δείχνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταβιβάζει τα προβλήματα του στους εργαζομένους, είναι χαρακτηριστικό ότι οι όμιλοι των σούπερμαρκετ ενώ έχουν απλήρωτους εργαζόμενους κάνουν  νέες επενδύσεις και έχουν άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, πρώτα εφαρμόζουν ένα πλέγμα αντεργατικών μέτρων  (μειώσεις μισθών, ελαστική και εντατικοποιημένη εργασία κ.α.) και στη συνέχεια προχωρούν σε απολύσεις και μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Ουσιαστικά, το ζήτημα που τίθεται είναι η έλλειψη συγκρότησης των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ (αλλά και συνολικά) στα σωματεία τους. Για παράδειγμα η διεξαγωγή μιας συντονισμένης απεργίας των εργαζομένων του κλάδου θα ανάγκαζε την εργοδοσία σε υποχωρήσεις. Όσο υπάρχει έλλειψη συγκροτημένων αντιστάσεων η επίθεση θα προχωράει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Καρυπίδη πρέπει να στηριχθούν και να συνδεθούν με τις πολλές άλλες περιπτώσεις απλήρωτων εργαζομένων που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση και να δράσουν σε κοινή βάση.  Η  Ταξική Πορεία και η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει το πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων στον Καρυπίδη την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου