Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ανταπόκριση από τη σύσκεψη για τη δημιουργία Αντιπολεμικής- Αντιιμπεριαλιστικής Επιτροπής Νέων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/4 η σύσκεψη οργανώσεων και αγωνιστών που καλέστηκε από την Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, με σκοπό τη δημιουργία  Αντιπολεμικής- Αντιιμπεριαλιστικής Επιτροπής Νέων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν νεολαίοι από την Παρέμβαση και την ΑΡΑΝ. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν πως αυτό το εγχείρημα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει, μιας και οι εξελίξεις στην περιοχή μας γίνονται συνεχώς πιο σοβαρές και συνεπώς η παρέμβαση στη νεολαία της πόλης πρέπει να γίνει πιο επίμονη και σταθερή.

Έγινε συζήτηση πάνω στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό μας και τη νεολαία. Εξελίξεις που- όπως φάνηκε και από την κουβέντα – δείχνουν την τάση για αναζωπύρωση των πολεμικών μετώπων και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Όσο για το προσφυγικό, ήταν κοινή εκτίμηση πως μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και την Τουρκία, χιλιάδες πρόσφυγες θα αναγκαστούν να παραμείνουν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα. Για το λόγο αυτό η παρέμβαση μας θα πρέπει να εντάσσει και την ανάγκη αλληλεγγύης στα θύματα του ιμπεριαλισμού, απομονώνοντας τις όποιες αντιδραστικές φωνές και σπάζοντας το κλίμα της ισλαμοφοβίας, που προσπαθεί να καλλιεργηθεί από το σύστημα. Να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα τη μεγαλειώδη προσφορά και αλληλεγγύη του λαού μας, ώστε να συμβάλλουμε στη δημιουργία αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Αυτό που συμφωνήθηκε απ' όλους, είναι η συνέχιση του εγχειρήματος με νέα καλέσματα και με το άνοιγμα της απεύθυνσής μας και σε άλλες συλλογικότητες και αγωνιστές.

.......................................................................................................................................

Ακολουθεί το πλαίσιο, που κατέθεσε η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων, πάνω στο οποίο βασίστηκε η συζήτηση.

Από το καλοκαίρι είμαστε όλοι μάρτυρες σκληρών εικόνων που αφορούν το δράμα ενός ολόκληρου λαού που ξεριζώθηκε από τον τόπο του. Οι χιλιάδες των πνιγμένων παιδιών και ενηλίκων, οι εικόνες ντροπής των προσφύγων μπροστά στους φράχτες που έχει ορθώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στα θύματα ενός πολέμου που έχει μερίδιο ευθύνης για τη διεξαγωγή του, οι ουρές οικογενειών, παιδιών και χιλιάδων λοιπών προσφύγων για ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα πιάτο φαγητό, δεν μας γεμίζουν απλώς οργή και θλίψη. Γεμίζουν τη σκέψη μας με προβληματισμό για όσα συμβαίνουν, αλλά και με πείσμα να αντιπαλέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα. Μια βαρβαρότητα που ξεκινά στα γκρεμισμένα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία της Συρίας και φτάνει μέχρι τα νεογέννητα παιδιά στα αντίσκηνα της Ειδομένης, έχοντας φερθεί αμείλικτα πνίγοντας μερικές χιλιάδες μικρούς και μεγάλους Αϊλάν σε όλη τη Μεσόγειο. Δεν είμαστε διατεθιμένοι να παρακολουθούμε ούτε τους ιμπεριαλιστές να κομματιάζουν χώρες, να σκορπούν τη φρίκη του πολέμου, να εξοπλίζουν και να πριμοδοτούν μορφώματα όπως το ISIS, ούτε να βλέπουμε τους πρόσφυγες να πνίγονται ή να πεθαίνουν από την εξαθλίωση, την πείνα και τις αρρώστιες σε κάποια γωνιά της Ευρώπης.

Εδώ και μερικά χρόνια η αναμέτρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και τον περιβάλλοντα χώρο της Ρωσίας (Ουκρανία, Γεωργία κλπ) μαίνεται με σκληρό και αδιάκοπο τρόπο. Αμερικάνοι, Ρώσοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συγκρούονται στις παραπάνω περιοχές σε μια διαδικασία κατάκτησης αγορών, ελέγχου των ενεργειακών δρόμων και αύξησης ή υπεράσπισης των ζωνών επιρροής τους. Δε διστάζουν να κομματιάσουν χώρες, να δολοφονούν λαούς, να εξωθούν πληθυσμούς ολόκληρους στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ο έλεγχος της Συρίας είναι η αιτία της πολέμου σε αυτή τη μεριά του πλανήτη και η προσπάθεια των Αμερικάνων, Ρώσων και Ευρωπαίων να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή ο ένας σε βάρος του άλλου, σε ένα πεδίο όπου όλοι τους έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, παρά τις όποιες συμμαχίες, εκεχειρίες ή βαρυσήμαντες δηλώσεις ότι δήθεν πολεμούν τους τρομοκράτες του ISIS. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ούτε ποιον πολεμά η κάθε δύναμη, ούτε για λογαριασμό ποιων συμφερόντων πυροδότησαν την ένοπλη σύρραξη στον εσωτερικό της Συρίας. Είναι τα ίδια συμφέροντα που ισοπέδωσαν τα δικά μας δικαιώματα, που μας έριξαν στην ανεργία, ωθήσανε φίλους και γνωστούς να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτοί που αιματοκυλούν τη Συρία, που δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων, είναι οι ίδιοι που μαζί με τους έλληνες κεφαλαιοκράτες λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. 

Ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία όχι απλά δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τους πρόσφυγες, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τους ίδιους εχθρούς. Όλοι μαζί οι λαοί της περιοχής θα βάλουν φρένο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και θα διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Η αξιέπαινη αλληλεγγύη που έχει δείξει ο λαός μας στους πρόσφυγες πρέπει να συναντηθεί με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Δεν χαρίζουμε την αλληλεγγύη μας ούτε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την ΕΕ, ούτε στις ΜΚΟ που χέρι χέρι με τις κυβερνήσεις στήνουν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες.

Καλούμε κάθε Αριστερό- Προοδευτικό Νέο και Νέα, όπως και συλλογικότητες της πόλης μας σε μια προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης με στόχο:
Να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Να φύγει το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους στη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ελεύθερη και ασφαλή διέλευσή τους.

Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου