Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ανταπόκριση από την Κυριακή 24/4

Την Κυριακή 24/4 πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, αλλά και από άλλες αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες της πόλης, παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με κεντρικό σύνθημα "θέλουμε δουλειά τις καθημερινές κι όχι τις αργίες και τις Κυριακές'' πραγματοποιήθηκε μια σύντομη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου βρίσκονται και τα εμπορικά μαγαζιά. Σαν Πρωτοβουλία παρεμβήκαμε μοιράζοντας την παρακάτω προκήρυξη, συνομιλώντας με τον κόσμο και φωνάζοντας συνθήματα για το δικαίωμα μας στην Κυριακάτικη αργία, αλλά ταυτόχρονα και το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Καμιά υπαναχώρηση από το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία!

Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, σαν κομμάτι της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων, με πρόφαση τις γιορτές. 

Το βασικό επιχείρημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει για τις γιορτές, γι’ αυτό τα καταστήματα λειτουργούν για «διευκόλυνση». Το ζήτημα είναι πως ο λαός, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, χρόνο έχουν! Λεφτά δεν έχουν για να καταναλώσουν! 

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει ξεκάθαρο στόχο να πλήξει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους στερήσει άλλο ένα δικαίωμα, να τους διδάξει πως πλέον δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση. Τη στιγμή που η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25% και η ανεργία στους νέους αγγίζει το 49% , το ζήτημα δεν είναι η δουλειά την Κυριακή. Δε λείπουν οι δουλειές τις αργίες και τις Κυριακές, αλλά οι δουλειές τις καθημερινές. Διαμορφώνουν έτσι ένα πλαίσιο πλήρους υποταγής στις ορέξεις των αφεντικών. Σύγχρονοι δούλοι, εργαζόμενοι – λάστιχο, απασχολούμενοι, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης, εργαζόμενοι χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα. Αυτές είναι οι επιδιώξεις του συστήματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις χτυπούν ένα ακόμη δικαίωμα του εργαζόμενου λαού. Δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και δεν το χάρισε κανείς και ποτέ. Την ώρα που οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητούν όλο και περισσότερες “θυσίες” από το λαό και τη νεολαία με αιχμές το ασφαλιστικό και τη φορολογία - στα πλαίσια του 3ου μνημονίου - η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως δήθεν διαπραγματεύεται και αντιστέκεται στις απαιτήσεις τους. Η κατάληξη είναι από τώρα γνωστή, αφού η κατεύθυνση της υποταγής έχει ιστορία και είναι δεδομένη για τους σημερινούς κυβερνώντες. 

Η προοπτική μας, λοιπόν, δεν είναι ούτε στις υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε στις διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές. Η προοπτική μας βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων και στην πάλη του λαού για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Να μην τους επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία, την έννοια της ανάπαυσης και του ελεύθερου χρόνου. Να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα κατοχυρωμένα με αγώνες και αίμα εργασιακά δικαιώματα, το ανθρώπινο ωράριο, το 5ήμερο και το 8ωρο.

Κόντρα στις λογικές, που θέλουν να τραμπουκίζουμε τον κόσμο, που πάει να ψωνίσει τις Κυριακές, να στραφούμε στους συναδέλφους μας, να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας ενάντια στα αφεντικά και όχι ενάντια στον κόσμο, που τον θέλουμε σύμμαχο και όχι απέναντί μας.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ! 
• ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων – Ανέργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου