Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία* για απολύσεις σε Καφέ-Μπαρ

* Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων  Θεσσαλονίκης

ΣΤΟ BABYLON CAFE BAR ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Την Παρασκευή 20/11 απολυόμαστε και οι 5 εργαζόμενοι/ες του Babylon café bar. Η απόλυση αυτή ήταν η απάντηση των πρώην αφεντικών μας στη διεκδικητική και αλληλέγγυα στάση που κρατήσαμε όσο διάστημα εργαζόμασταν εκεί.
Η κατάληξη αυτή προήλθε μετά από μια σειρά γεγονότων. Τελευταία πράξη του έργου ήταν η απόφασή τους να κόψουν κάποια μεροκάματα σε ορισμένους από εμάς, βάζοντας μία άλλη κοπέλα στη θέση μας, με την γελοία πρόφαση ότι θα φέρει πελάτες στο μπαρ. Εμείς, ομόφωνα και από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα δεχθούμε περικοπές στην εργασία μας. Η αντίδρασή μας αυτή ήταν το γεγονός που οδήγησε άμεσα στην εκδικητική απόλυσή μας, μια κλασική επίδειξη εργοδοτικού αυταρχισμού απέναντι στους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι.

Φυσικά, αυτή η πράξη αυθαιρεσίας από την πλευρά τους, δεν ήταν πρωτόγνωρη στην εργασιακή μας καθημερινότητα. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και άνοιξε το μαγαζί, δουλεύαμε για 3 εβδομάδες ανασφάλιστοι/ες. Οι ανησυχίες και οι ερωτήσεις μας για το θέμα των ενσήμων αντιμετωπίστηκαν ανακριτικά και επιθετικά («ποιος το ρωτάει αυτό και γιατί με αμφισβητεί;»). Όταν, έπειτα από δικές μας πιέσεις έγινε η σύμβαση, αυτή δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ώρες εργασίας, ενώ  ταυτόχρονα βασικά δικαιώματα που περιελάμβανε (π.χ. νυχτερινά, κυριακάτικα, επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, κλπ.) δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια μας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι απαιτήσεις των εργοδοτών για πρόσθετες αμισθί υπηρεσίες (διοργάνωση εκδηλώσεων, κλπ.), σεξιστικά σχόλια και απειλές απόλυσης, συμπεριφορές οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από εμάς και έτυχαν της συλλογικής μας απάντησης. Ενδεικτικές του κλίματος και του χαρακτήρα των πρώην αφεντικών μας είναι οι εκφράσεις που ακούγαμε κατά καιρούς, όπως «σας κάνω χάρη που σας έχω πάρει να δουλεύετε» και «θα μπορούσα να μη σας πληρώνω μέχρι να μάθετε τη δουλειά».
Aμέσως μετά την ομαδική-εκδικητική απόλυσή μας, τα αφεντικά των πολιτιστικών κέντρων Βαβυλωνία, Γέφυρα και Babylon, προκειμένου να περισώσουν το αριστερό προφίλ τους, καταφεύγουν στη συκοφάντηση και ωμή διαστρέβλωση των γεγονότων: Αρχικά εξαφανίζουν το βιβλίο όπου σημειώναμε τις πραγματικές ώρες εργασίας μας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να στοχοποιήσουν κάποιους από μας, διαδίδοντας ότι οι λόγοι της αντίδρασης μας ήταν «προσωπικοί» ή ότι «παρακαλούσαμε» να δουλέψουμε ακόμη και ανασφάλιστοι. Αποκορύφωμα του θεάτρου και του πανικού των πρώην εργοδοτών μας ήταν το γεγονός ότι ενώ είχαν βγει τα χαρτιά των απολύσεων όλων μας, έλεγαν ακόμη και σε μας τους ίδιους ότι μόνο δύο εργαζόμενοι/ες απολύθηκαν και οι υπόλοιποι/ες αποχώρησαν «οικειοθελώς».
Και η ιστορία συνεχίστηκε με εκβιασμούς: όταν πήγαμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου, τα οποία ήταν λιγότερα από την αρχική μας συμφωνία, μας είπαν ότι δε θα πληρωθούμε -όπως και έγινε- αν δεν υπογράψουμε ότι δε μας χρωστάνε τίποτα άλλο.
Τα πορτρέτα των Τσε Γκεβάρα και Μάο που κοσμούν τους τοίχους του Babylon και η εκ του πονηρού επίκληση των πρώην αφεντικών μας σε αριστερά σύμβολα και ιδέες δεν επαρκούν για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα που βιώσαμε εκεί μέσα. Η «δική μας» πραγματικότητα δε διαφέρει από τη συνολική πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας και επισφάλειας που επικρατεί διαχρονικά στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στο χώρο του επισιτισμού. Μέσα σε αυτό το αποσαθρωμένο εργασιακό περιβάλλον που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια και τις αριστεροδέξιες ευρωπαϊκές και τοπικές κυβερνήσεις ευδοκιμούν πάσης φύσεως αυθαιρεσίες και απάτες από «μικρομέγαλα» αφεντικά.

Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας στο ακέραιο,
προτρέπουμε και στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα «πολιτιστικά κέντρα» των πρώην αφεντικών μας να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται.

Οι απολυμένοι/ες του Babylon cafe bar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου